Leuk om te weten

’t Thoes, de boerderij Hurmes 

Bij de aankoop van onze boerderij in 2015, kregen we van de verkopers de felicitatie wensen voor de aankoop van ‘Hurmes‘. Op dat moment voor ons nog niet bekend wat dit betekende. Uit navraag bleek dat onze boerderij de naam Hurmes heeft. Alle bewoners van deze boerderij hebben van oudsher als bijnaam Hurmes. De laatse bewoner voor ons in Hurmes was Hurmes Sjang Maes. Wij zetten de naam Hurmes door middels onze stichting. 

De oude boerderij is in de jaren zeventig uitgebreid met het huidige woonhuis. Na de aankoop van Hurmes door ons zijn we gestart met het opnieuw leven inblazen van deze oude boerderij. Hier wordt nog steeds hard aan gewerkt om voor de dieren het Thoes te maken dat ze verdienen. 

Hurmes Dierenthoes heeft de beschikking over bijna 1,5 hectare, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit grasland voor de grazende dieren. De pony’s hebben een schuilstal ter beschikking en voor de nacht worden ze allemaal in een aparte stal gezet. Op deze manier kunnen we met name de oudjes bijvoeren en kunnen ze in rust hun portie hooi en brokjes eten. 

Voor de watervogels zijn er een aantal vijvers aanwezig. Hierbij worden de kleine watervogels apart gehouden van de grotere watervogels om vechten en ongelukken te voorkomen. De katten hebben een ruime ren en een verwarmd binnenverblijf tot hun beschikking. De honden kunnen vrij rondlopen in een groot deel van het huis en hebben een apart deel van de grote tuin vrij tot hun beschikking. Het gehele terrein is dusdanig met hekwerk afgeschermd dat de honden ook zodra de paarden zijn opgestald, vrij door de wei kunnen rennen. Dit is met name geweldig voor de honden die veel beweging nodig hebben of de honden die zo bang zijn en niet aan een lijn uitgelaten kunnen worden. Zo krijgen ze toch hun benodigde beweging en kunnen ze naar hartelust snuffelen. 

Om de rust onder het pluimvee te bewaren, zitten de meeste hanen in een aparte hanenwei. De kippen met een deel van de rustige hanen maken gebruik van de geitenwei, afgezonderd van de overige hanen . 

Voor de gehandicapte vogels is er een aparte volière aanwezig, waar ze niet lastig worden gevallen door de overige dieren. 

In de nabije toekomst is het de bedoeling om nog een konijnenberg en een aparte volière voor de parkietachtigen te maken. 

Hurmes Illustraties van Debby Peeters

Debby Peeters, is grafisch illustratief ontwerper en woont en werkt in het Limburgse dorpje Reuver. Ze is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Hurmes logo en de illustraties die gebruikt worden op de website en in de brochures. Verder maakt ze regelmatig leuke linosnedes van de dieren van Hurmes, die dan worden gebruikt voor acties of ter illustratie.