Help, mijn dier is te dik!

Onze dieren zijn bij ons gekomen, omdat ze nergens anders terecht konden. Sommigen hebben wel een eigen baasje of vrouwtje gehad, maar die kon niet meer voor ze zorgen. Dat kan verschillende redenen hebben. Het baasje is bijvoorbeeld verhuisd naar een verzorgingshuis of overleden en de familie ziet geen mogelijkheid om een nieuw thuis te vinden. Deze diertjes zijn vaak te dik, omdat het baasje de hele dag niks liever deed dan zijn of haar schat te verwennen met lekkere hapjes. Voeg daar de verminderde mobiliteit aan toe en je krijgt een schattig, maar lekker dik schoothondje.
Soms komt een dier bij ons omdat het zelf ziek is en de langdurige zorg niet is op te brengen in het drukke bestaan van de moderne mens. De baasjes willen het beste voor het dier, maar zitten soms echt met hun handen in het haar om dit te kunnen realiseren. Het dier wordt dan in liefde losgelaten en krijgt een nieuwe kans bij Hurmes Dierenthoes. Bij dieren met bijvoorbeeld schildklierproblemen, diabetes, de Ziekte van Cushing of andere ziektes zien we vaak dat het moeilijk is geweest om ze op een gezond gewicht te houden. Dit vraagt van ons een behoorlijke inspanning, maar we doen het graag. Een gezond gewicht betekent immers een langer leven en een betere kwaliteit van leven. 

De tips die we verzameld hebben om een dier te helpen een gezond gewicht te bereiken vind je hier:

  • Geef je hond of kat een afgewogen hoeveelheid (dieet)voeding. Hierdoor krijgen ze minder energie binnen maar wel de benodigde vitamines en mineralen die in het voer zit. Maak gebruik van een keukenweegschaal of maatbeker, zodat je het voer nauwkeurig kunt afwegen.
  • Vertel familie en vrienden dat uw hond of kat aan het afslanken is. Zorg dat er een bakje staat waar ze wel iets uit mogen geven.
  • Mocht je je huisdier toch een extraatje willen geven, weeg de koekjes/snacks af en haal dit van de hoeveelheid voeding af. Dit mag niet meer zijn dan de aanbevolen voeding per dag. Metabolic voer van de dierenarts voor de hond heeft een bijpassende snacklijn. De snacks bevatten per gram evenveel calorieën als de brokjes De aanbevolen hoeveelheid in grammen moet aangehouden worden, dus schaaltje voor die dag op de keukenweegschaal zetten en brokjes en snacks samen wegen.
  • Verdeel het eten van je huisdier over meerdere porties per dag. Zo heeft het dier minder behoefte aan tussendoortjes.
  • Laat je niet verleiden door een bedelende hond of kat tijdens het koken. Zet hem liever even buiten de keuken terwijl je met het eten bezig bent. 
  • Zorg voor meer beweging voor je hond of kat. Het eten van je kat of hond kun je bijvoorbeeld in een voederbal of in verschillende bakjes doen. Gebruik eventueel een Kong Wobbler of een schrokbak. Of strooi de brokjes een voor een door de kamer. Op die manier moet hij ‘werken’ voor zijn maaltijd. Als je een dier hebt dat je kunt uitlaten, loop dan regelmatig een extra blokje om of wissel een wandeling af met fietsen. 
  • Spelen is ook bewegen! Er zijn genoeg spelletjes om uit te kiezen, zoals frisbeeën, balspelen of een speurtocht, spelletjes die jullie beiden leuk vinden om te doen. 
  • Heb je een hond en is hij echt veel te zwaar, laat hem dan regelmatig zwemmen. In het water weegt hij minder en daardoor kan hij zijn gewrichten wat ontlasten, terwijl zijn spieren sterker worden door de zwembewegingen. Om je hond in het water te krijgen, kun je een apporteer speeltje of bal gebruiken. 
  • Heb je een kat die echt veel te zwaar is, dan kun je hem het beste in beweging krijgen met kattenspeeltjes, zoals een hengel met een speeltje, elektronische speeltjes, een laserlampje en voederballen. 
  • Je kan de brokken wellen in water. Gewelde brokken geven een voller gevoel.
  • Probeer om elke 2 weken te wegen. Hierdoor kun je het afvallen goed in de gaten houden. 
  • Als er nog andere huisdieren in huis zijn, geef ieder dier dan apart te eten zo voorkom je dat ze van elkaars voer eten.
  • Maak een foto van je hond of kat, door de foto kan je vooruitgang zien.
  • Niet blind staren op de adviezen van de fabrikant, blijf kijken naar de conditie van je huisdier

Gezonde extraatjes Snacks die extra bijgegeven kunnen worden zijn:

  • Komkommer (onbeperkt)
  • Sperziebonen (uit blik afgespoeld of vers zelf gekookt)
  • Kauwmaterialen (kauwwortels, hertengewei, nylabone)
  • 1- 3 rijst- of maiswafels per dag, afhankelijk van hoe groot je hond is. Geef het in stukjes verdeeld over de dag. Het zout wat er op zit is vergelijkbaar met normaal hondenvoer.

Is je hond allergisch voor bepaalde voedingsstoffen pas dan op met wat je geeft. Overleg bij twijfel met je dierenarts. Voor je huisdier geldt dat het gezonder is geleidelijk af te vallen. Ook je huisdier moet zijn conditie langzaam opbouwen. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent van het lichaamsgewicht per week is prima. Bijvoorbeeld: Een gewichtsverlies van 80 gram bij een kat van 8 kilo lijkt misschien op het eerste gezicht niet zoveel, maar het is een prima prestatie.

Veel succes!